Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter

De geschiedenis van de trouwring

 geschiedenis_trouwringen

Foto: Marc Lange Sieraden

Het symbool van de trouwring:

Het begon aan de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van eeuwigheid. Net als de tijd heeft een trouwring geen begin of einde. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van een man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.

Het gat in de ring heeft ook een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager....

Trouwringen-Showroom

Foto: Trouwringen-showroom

de Traditie:

De oude Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de 'Vena Amoris' (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Met die reden dragen sommige mensen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger.

De traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we gerfd van de Romeinen. Zij gaven elkaar bij het trouwen een trouwring als officile belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrijgezel zijn.

Metal_Art

Foto: Metal Art

Soorten trouwringen:

In Nederland zijn de trouwringen vaak van goud, zilver, platina of een combinatie hiervan. Romeinse echtparen kozen vaak voor een trouwring van ijzer.

Het uitzoeken van de trouwringen:

De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de trouwring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Tegenwoordig zoeken de aanstaande bruidsparen vaak samen een trouwring uit.

De meeste Nederlanders dragen na het huwelijk de trouwring aan de rechter ringvinger. Alleen Rooms Katholieken dragen hem vaak links.

Wit_rose_gouden_trouwringen_albino

Foto: Albino Trouwringen

Tegenwoordig worden trouwringen steeds meer aangekleed met prachtige edelstenen die een symbolische waarde vertegenwoordigen, zoals:
*De robijn als symbool van het hart
*De saffier als reflectie van de hemel
*De diamant als baken van onverwoestbare liefde
*Aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven
*Maansteen voor tevredenheid
*Turkoois voor wilskracht