Wanneer jullie besloten hebben om te gaan trouwen, moet er allereerst een trouwdatum worden vastgelegd. Er zitten maar liefst 365 dagen in het jaar, dus genoeg dagen om uit te kiezen zou je zeggen... Een trouwdatum vastleggen kan best lastig zijn. Bedenk eerst in welk seizoen jullie willen trouwen. Willen jullie een trouwdatum in de winter, lente, zomer of herfst? En willen jullie in het weekend trouwen of op een doordeweekse dag? Trouwen op een doordeweekse dag is uiteraard goedkoper, maar je gasten zouden het waarschijnlijk meer op prijs stellen wanneer het huwelijk in het weekend plaatsvindt. Natuurlijk moeten jullie het doen zoals jullie het willen. Op deze pagina vertellen we je alles over het vastleggen van de geschikte trouwdatum.
Het kiezen van een trouwdatum is voor de één heel gemakkelijk en voor de ander een van de grootste struggles van de hele weddingplanning. Vaak wordt er voor een datum gekozen op basis van een jubileum, een andere speciale betekenis of omdat de datum gewoon mooi klinkt, bijvoorbeeld 22-02-2022. De trouwdatum kan ook bepaald worden omdat je heel graag bij die ene trouwlocatie wilt trouwen. Hierbij ben je afhankelijk van die beschikbaarheid.
In Nederland is het lastig om één maand aan te geven die je als beste kunt kiezen voor een huwelijk. De weersomstandigheden in ons kleine kikkerlandje zijn nogal wisselvallig. De ene keer hebben we een supermooi voorjaar en de andere keer hebben we juist het mooie weer in het najaar. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat april als beste trouwmaand naar voren komt. In deze maand is het vaak droog met aangename temperaturen.
Wanneer je veel kids uitnodigd op de bruiloft, is het handig om rekening te houden met de schoolvakanties. Als je de bruiloft buiten de schoolvakanties plant, heb je de grootste kans dat je gasten niet toevallig al een reisje hebben geboekt naar het buitenland. Benieuwd wanneer de schoolvakanties plaatsvinden? Bekijk het via Rijksoverheid.nl.
Elkaar het ja-woord geven op de datum van jullie ontmoeting heeft een mooie betekenis. Een bijkomend voordeel is dat je partner deze dag niet snel zal vergeten. Als jullie kiezen voor een datum die valt op jullie jubileum, dan kunnen jullie dat verwerken in een thema. Laat jullie favoriete nummer horen van toen jullie elkaar pas leerde kennen en zet jullie snacks van toen op het menu voor jullie gasten. Zo krijgt jouw trouwdag echt een persoonlijke touch.
Valentijnsdag, de dag van de liefde en romantiek. Hoe speciaal is het wanneer jullie elkaar het ja-woord geven op deze mooie dag. Alles staat al weken daarvoor in het teken van liefde, zo komen jullie alvast in een romantische stemming. Vier de mooiste dag van jullie leven op de dag van de liefde en geef je gasten een Valentijnsdag die ze nooit meer zullen vergeten.
De trouwambtenaren worden al lang voor de trouwdatum vastgelegd. Mocht je dus denken dat je enkele maanden voor de grote dag een populaire trouwambtenaar kunt boeken, dan heb je het echt mis. Want zo kies je een trouwambtenaar: Eerst de trouwlocatie (bij voorkeur 10 tot 12 maanden voor de trouwdatum) en daarna kies je direct een trouwambtenaar. Dit mag ook best een trouwambtenaar uit Zuid-Holland zijn. Dat is gewoon toegestaan.
In Nederland is het mogelijk om te trouwen tijdens kerst. De meeste trouwlocaties hebben het dan erg druk met kersbrunches, diners en buffetten. Dus wanneer je met kerst wilt trouwen, is de voorbereiding erg belangrijk. Ver van tevoren moet jouw gewenste trouwlocatie al vastgelegd worden. Trouwen met kerst is wel een stuk duurder dan wanneer je een gewone datum in december kiest. Maar trouwen met kerst heeft natuurlijk wel iets heel speciaals.
Je zou het bijna niet verwachten, maar voetbaltoernooien zoals EK's en WK's kunnen invloed hebben op de trouwdatum. Zeker wanneer jouw partner en gasten helemaal voetbalfan zijn. Voor veel Nederlanders zijn de dagen dat Nederland moet spelen heel belangrijk. Ze willen geen wedstrijd missen. Om te voorkomen dat je gasten zenuwachtig zijn en vragen of er een voetbalscherm mag komen tijdens het trouwfeest, dan kun je de dagen van de voetbaltoernooien maar beter vermijden voor je bruiloft.
Wanneer je de trouwdatum bepaald hebt, sta je vast te trappelen om op zoek te gaan naar jouw droomjurk. Allereerst moet er een melding van het voorgenomen huwelijk worden gedaan voordat je elkaar definitief het ja-woord kunt geven. Misschien heb je hier helemaal niet aan gedacht of was je hier al wel van op de hoogte. Hoe dan ook; de huwelijksaangifte is nodig om te kunnen trouwen. De melding van het voorgenomen huwelijk doe je in de gemeente waar je gaat trouwen. De melding wordt gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en hierbij kies je de naam die je aanneemt, de trouwdatum en de tijd. Het is een kleine moeite, maar wel iets wat erbij hoort en gedaan moet worden. De melding van het voorgenomen huwelijk doe je minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum.
Hoe je het ook went of keert, jullie hebben het laatste woord wat betreft de trouwdatum. Probeer niet teveel van anderen aan te trekken. Heb je eenmaal een trouwdatum gekozen, laat deze dan staan en begin lekker met plannen!