Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Enkhuizen

Zuiderzeemuseum - trouwlocatie
Foto: Zuiderzeemuseum

Ga je trouwen? Gefeliciteerd met dit fantastische voornemen! Maar voordat je kunt trouwen, moeten er eerst en aantal zaken geregeld worden. Het huwelijk moet allereerst gemeld worden in de gemeente waar je gaat trouwen, minimaal 2 weken voor de trouwdag. De melding is 1 jaar geldig. Wacht je langer dan 1 jaar? Dan moet je het huwelijk opnieuw melden. In Enkhuizen maak je hiervoor een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Op deze pagina lees je alle informatie die je moet weten voor een huwelijk in Enkhuizen. 

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Je mag 2,3 of 4 getuigen uitkiezen.
Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. 

Trouwlocaties

In Enkhuizen zijn de volgende trouwlocaties:

• Het Stadhuis
• Driemast top-zeilschoener Willem Barentsz
• Wieringerkerkje Zuiderzeemuseum
• Cultuurcentrum de Westerkerk
• Koftjalk De Schuttevaer
• Het Peperhuis
De Drom
• De Zuiderkerk

Overige locaties

Je kunt ook trouwen op een externe locatie. Wanneer je van een externe locatie gebruikt maakt, zijn ook de tarieven zoals vermeld op de website van de gemeente geldig. Daarnaast hebben de betreffende locaties ook een tarief, zie hiervoor de website van de locatie. 

De Drom
Foto: De Drom

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, ook wel BABS of trouwambtenaar genoemd. Je kunt een voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. De gemeente probeert zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wens, maar de gemeente wijst de definitieve trouwambtenaar toe. Alle zaken rondom een huwelijk worden door de gemeente geregeld. Zodra bekend is welke ambtenaar jullie huwelijk zal voltrekken, zal deze enige tijd voor de voltrekking contact met jullie opnemen. Je kunt ook kiezen voor een trouwambtenaar uit de gemeenten Drechterland of Stede Broec. 

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. De melding van het voorgenomen huwelijk is gratis. Gratis trouwen kan op donderdagochtend om 09.30 of 10.00 uur in het Stadskantoor. Het gratis huwelijk is alleen voor inwoners van de gemeente Enkhuizen. 

Nil Desperandum
Foto: Nil Desperandum - elkaar het ja-woord geven op een prachtige 3 mast schoener

Meer informatie over trouwen in de gemeente Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
Tel: 0228 36 01 00
Website: www.enkhuizen.nl
E-mail: stadhuis@enkhuizen.nl