Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Haarlem

Catering op je bruiloft
Foto: Chefs on Tour

Wil je trouwen? Dan moet je dit melden bij de gemeente waar je gaat trouwen. Dit wordt meldign voorgenomen huwelijk genoemd (voorheen ondertrouw). Je kunt bij jouw melding meteen de datum en lcoatie voor het huwelijk reserveren. Je regelt dit online via de website van de gemeente. 

Getuigen

Tot uiterlijk 4 weken voor het huwelijk kun je je getuigen opgeven. Van alle getuigen is een kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs nodig. Je kunt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen kiezen. De gemeente kan ook de getuigen voor je verzorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Je kunt je getuigen online doorgeven als jij en je partner allebei een DigiD inlog hebben met een extra controle via sms. 

Trouwlocaties

De gemeente heeft drie eigen trouwlocaties: de Gravenzaal, de Librije en de huwelijkskamer. De Gravenzaal en Librijze bevinden zich in het stadhuis, Grote Markt 2. Ze zijn het hele jaar van maandag t/m vrijdag beschikbaar. In de maanden mei t/m september zijn deze locaties ook op zaterdag geopend. In de huwelijkskamer kun je gratis trouwen. De huwelijkskamer bevindt zich op de tweede etagen van de publiekshal aan de Zijlvest 39. 

Een eigen locatie kiezen

Met het keuzepakket kun je zelf een trouwlocatie kiezen. De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren. Je leest meer over het keuzepakket op de website van de gemeente. 

Trouwen in het buitenland

Willen jullie trouwen in het buitenland? Dan heb je misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is afhankelijk van het land waarin je trouwt. Je vraagt de verklaring voor huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in de publiekshal. Als je een afspraak maakt, informeert de medewerker huwelijkszaken welke documenten je nodig hebt om de verklaring aan te vragen. De gemeente werkt vanaf 11.00 uur alleen op afspraak. Je maakt een afspraak via het telefoonnummer 14 023. Tot 11 uur kun je zonder afspraak terecht in de publiekshal. Houd dan wel rekening met wachttijden. Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die jouw huwelijk sluit welke documenten zij van je nodig hebben. 

Trouwambtenaren

Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jouw ceremonie gaat uitvoeren. Je geeft je voorkeur minstens 6 weken van tevoren door. De gemeente probeert zoveel mogelijk jouw wens tegemoet te komen. De trouwambtenaar maakt met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je aangeven weke wensen je hebt voor de ceremonie. Een persoonlijk gesprek vooraf met de trouwambtenaar en een speech zijn niet mogelijk bij een nulpakket of een basispakket. 

Catering bruiloft
Foto: Chefs on Tour

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Ook zijn er kosten verbonden aan de stukken die je moet inleveren. Op dinsdagochtend om 09.15 of 09.30 uur is het mogelijk om gratis te trouwen. Het gratis huwelijk vindt plaats in de Huwelijkskamer. 

Trouwbedrijven binnen de gemeente Haarlem

Naast de bovengenoemde trouwlocaties, raden wij onderstaande trouwbedrijven aan:

Chefs on Tour - Catering op locatie, bij jou thuis of in ons proeflokaal
TZ Trouwringen - De grootste collectie trouwringen van Nederland in iedere prijsklasse

TZ Trouwringen
Foto: TZ Trouwringen

Meer informatie over trouwen in de gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem
Zijlvest 39
2011 VB Haarlem
Tel: 023-5115115
Website: www.haarlem.nl
E-mail: info@haarlem.nl