Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Heerhugowaard

Bruidsfotograaf in Heerhugowaard
Foto: Corali Photography - Fotografe in Heerhugowaard

Wil je trouwen in de gemeente Heerhugowaard? Dan kies je een datum en tijdstip waarop je wilt trouwen. Dit kun je doorgeven in het gemeentehuis of telefonisch bij de afdeling Burgerzaken via telefoonnummer 14 072. Het huwelijk kan plaatsvinden op: maandag t/m vrijdag 's morgens vrije keuze, maandag t/m vrijdag 's middags om 13.00, 14.30 en 16.00 uur en in het weekend, tijdstip in overleg. 

Melding voorgenomen huwelijk

Jij en je partner doen samen aangifte van eht voorgenomen huwelijk. Maak een afspraak om langs te komen in het gemeentehuis. De details van de dag en de noodzakelijke formulieren worden ingevuld. De melding van het voorgenomen huwelijk moet je minstens 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum doen. 

Getuigen

Je hebt getuigen nodig bij een huwelijk. Dat is verplicht. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen in totaal. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Je geeft de gegevens van jouw getuigen door als je je huwelijk kenbaar maakt. Heb je geen getuigen? De gemeente kan ook voor getuigen zorgen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Trouwlocaties

Een huwelijk kan in Heerhugowaard voltrokken worden in de trouwzaal in het gemeentehuis en in het Oude Gemaal (voorheen het Poldermuseum). Je kunt ook trouwen op een locatie naar keuze.

Trouwringen
Foto: Albino Ringen - Al meer dan 45 jaar een hoge kwaliteit ringen voor een aantrekkelijke prijs

Trouwen op een locatie naar keuze

Je kunt ook een andere locatie kiezen. Dit moet minimaal 3 maanden van tevoren bij de gemeente schriftelijk worden aangevraagd. De gemeente beslist of de locatie kan worden toegestaan.

• De locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van Heerhugowaard (voor boten betekent dit dat zij gedurende de huwelijksvoltrekking aan een ligplaats zijn afgemeerd op het grondgebied van gemeente Heerhugowaard).
• De locatie is voor iedereen toegankelijk en openbaar. Er is voldoende meubilair, goede verlichting, een toiletvoorziening, afsluitbare kleedruimte voor de ambtenaar bugerlijke stand en een spreektafel.
• De eigenaar of exploitant van de locatie of de eigenaar van de grond stemt schriftelijk in met het gebruik van de locatie / buitenruimte als huwelijkslocatie op de huwelijksdag. Voor het gebied van het Park van Luna moet je toestemming vragen bij het Recreatieschap. Voor de openbare gronden in de gemeente moet je toestemming vragen bij het Recreatieschap. Voor de openbare gronden in de gemeente moet je toestemming vragen bij de afdeling Wijkbeheer. Op sportterreinen moet je toestemming vragen aan de beheerder van het sportterrein.
• Als de huwelijsklocatie een kerk of moskee is en er ook een kerkelijk huwelijk plaatsvindt, moet het burgerlijk huwelijk vóór het kerkelijk huwelijk plaatsvinden.
• De kosten voor de huur van de ruimte zijn voor rekening van het bruidspaar.

Trouwambtenaren

In Heerhugowaard zijn 5 buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand benoemd. Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jouw ceremonie gaat uitvoeren. Als de trouwambtenaar beschikbaar is op jouw trouwdatum, maakt hij of zij met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je aangeven welke wensen je hebt voor de ceremonie. 

Trouwreportage
Foto: Corali Photography

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Wil je de kosten beperken? Dan bestaat er de mogelijkheid om gratis te trouwen. Op maandagochtend kun je om 09.00 of 09.30 gratis trouwen. Dit is alleen de officiële huwelijksvoltrekking zonde ceremonie, in de trouwzaal van het gemeentehuis. Een kosteloos huwelijk laten voltrekken is een vrije keuze. Voorwaarde is dat in elk geval één van de twee partners in Heerhugowaard is ingeschreven.

Een kosteloze plechtigheid is een sobere aangelegenheid. Er wordt tijdens deze plechtigheid uitsluitend voldaan aan de vereisten van een huwelijksvoltrekking:

• Voor de trouwambtenaar is er geen ruimte om een toespraak te houden.
• De akte wordt voorgelezen en getekend.
• De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten en vindt plaats in de trouwzaal.
• Er staan geen bloemen.
• De ambtenaar die het huwelijk gaat voltrekken, wordt door de gemeente aangewezen.
• In totaal mogen er maximaal 10 personen aanwezig zijn, plus de Ambtenaar Burgerlijke Stand. Naast het bruidspaar en bijvoorbeeld 2 getuigen mogen er dus nog 6 belangstellenden mee.
• Het is niet toegestaan om foto's in het gemeentehuis te maken direct na het huwelijk. 

Meer informatie over trouwen in de gemeente Heerhugowaard

Gemeente Heerhugowaard
Parelhof 1
1703 EZ Heerhugowaard
Tel: 14 072
Website: www.heerhugowaard.nl
E-mail: post@heerhugowaard.nl