Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Huizen

Fotoreportage van een huwelijk
Foto: Does Photo Art

Heb je trouwplannen? Dan moet je dit eerst aangeven bij de gemeente. Vroeger heette dit ook wel 'in ondertrouw gaan'. Nu wordt het een 'melding voorgenomen huwelijk' genoemd. Je kunt je voornemen kenbaar maken bij de gemeente waar je gaat trouwen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Eventuele kosten voor afschriften en uittreksels zijn wel voor je eigen rekening. Er moeten minimaal twee weken tussen de melding en het huwelijk iztten. De melding blijft een jaar geldig. Je kunt aangifte doen op twee manieren: in het gemeentehuis of online via DigiD. 

Getuigen

Voor een rechtsgeldig huwelijk heb je minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Je geeft hun namen en adressen door bij de aangifte. Je kunt dit ook online doen. 

Trouwlocaties

Je kunt trouwen in het gemeentehuis. Je kunt ook een trouwlocatie uitkiezen, die door de gemeente is aangewezen. 

• Voormalig gemeentehuis: In de oude raadzaal in het kantoor van Moulijn Netwerk Notarissen kun je trouwen. Deze locatie is beschikbaar op donderdag en vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur. Dit kan niet op de eerste en de vijftiende van de maand. Meer informatie kun je opvragen via email: ehuddleston@hotmail.com of via telefoon 0651110699. Locatie: Naarderstraat 3.
• De Botterwerf
• De Boerderij Huizen
• Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier
• De Haven van Huizen
• Kerkgebouw De Engel

Het ja-woord

Als je trouwt, leg je een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij het huwelijk geef je het ja-woord. Na de verklaring ondertekenen de ambtenaar van de burgerlijke stand, de getuigen en het bruidspaar de huwelijksakte.

Kosten huwelijk

Aan het huwelijk zijn kosten verbonden. Voor een gratis huwelijksvoltrekking kun je terecht in de ondertrouwkamer van het gemeentehuis. Dit kan op dinsdagochtend om 09.00 en 09.15 uur. Je bent dan welkom met een klein gezelschap (naast het bruidspaar maximaal zes gasten). De ambtenaar houdt geen toespraak. Let op: als je te laat bent, dan is de gemeente genoodzaakt om kosten te heffen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Burgerzaken. Alleen bruidsparen waarvan tenminste één van beide staat ingeschreven in Huizen, kunnen zich aanmelden voor een gratis huwelijksvoltrekking.

Meer informatie over trouwen in de gemeente Huizen

Gemeente Huizen
Graaf Wichman 10
1276 KB Huizen
Tel: 14 035
Website: www.huizen.nl
E-mail: gemeente@huizen.nl