Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Schagen

Trouwvervoer in Schagen
Foto: CitroDeLies

Om je relatie officieel te maken kun je gaan trouwen. Jij en je partner hebben dan recht en plichten naar elkaar. Trouwen de je bij de gemeente. In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen.

Waar moet je aan denken als je wilt trouwen

• Jij en je partner moeten allebei 18 jaar of ouder zijn.
• Trouw je in het buitenland en is één van jullie beide jonger dan 18 jaar? Dan wordt het hwuwelijk in Nederland niet erkend.
• Van te voren moeten jij en je partner begrijpen wat een huwelijk inhoudt. 
• Het huwelijk mag nooit onder dwang tot stand komen.
• Jij en je partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn. In Nederland is een dubbel huwelijk niet toegestaan.
• Een bestaand huwelijk moet eerst ontbonden zijn. Dit betekent dat een rechter jouw huwelijk heeft beëindigd. Pas daarna kun je opnieuw trouwen. 
• Als jij of je partner onder curatele staat, dan moet je curator toestemming geven.
• Er moet altijd door de ambtenaar burgerlijke stand aan de partijen worden gevraagd of er een familierelatie tussen de partijen bestaat. Als er een te nauwe (bloed)verwantschap bestaat, mag het huwelijk niet worden voltrokken.

Trouwvervoer Petten
Foto: CitroDeLies - Trouwvervoer in Petten en omstreken

Waar in de gemeente kan er getrouwd worden?

Je kunt in het gemeentehuis trouwen, maar ook op elke andere locatie die je wilt. Wil je op een andere loatie dan het gemeentehuis trouwen? Dan moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Die hebben vooral te maken met de veiligheid van de ruimte waar je wilt trouwen. Maar ook met de veiligheid van de trouwambtenaar. 

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. De trouwambtenaar neemt een paar weken voor het huwelijk contact met je op. De trouwambtenaar maakt met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek kun je al je wensen voor het sluiten van het huwelijk vertellen. Voor de trouwambtenaar is dit gesprek een goede voorbereidinig voor de toespraak die hij of zij gaat houden.

Trouwvervoer Petten
Foto: CitroDeLies

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Op maandag tussen 09.00 en 10.00 uur kun je kosteloos trouwen. Dit is een sobere plechtigheid zonder toespraak. 

Meer informatie over trouwen in de gemeente Schagen

Gemeente Schagen
Laan 19
1741 EA Schagen
Tel: 0224 210 400
Website: www.schagen.nl
E-mail: pustbus8@schagen.nl