Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Zaanstad

Decoratie bruiloft
Foto: Lex Ensing Photography

Als je wilt trouwen, dan moet je dit eerst bekend maken bij de gemeente waar je dit wilt doen. Je kunt een melding huwelijk minimaal 2 weken / maximaal 1 jaar van tevoren doorgeven. Wil je in Zaanstad trouwen? Dan kun je dit melden via de website van de gemeente. Een ambtenaar van de burgerlijke stand neemt contact met je op om de gewenste datum, tijdstip en locatie vast te leggen. Wil je alleen weten of een bepaalde datum en/of tijd nog beschikbaar is, bel dan naar 14 075. 

Voorwaarden

Er zijn regels om te kunnen trouwen:

• Beide partners moeten 18 jaar of ouder zijn.
• Beide partners mogen niet met iemand anders getrouwd zijn.

Trouwen op een vrije locatie

Je kunt je eigen trouwlocatie in de gemeente Zaanstad uitkiezen. Je dient wel toestemming te hebben van de eigenaar van de locatie. Deze locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het verzoek moet minimaal acht weken voor het huwelijk plaats gaat vinden, schriftelijk ingediend worden. Je krijgt de definitieve beslissing thuis gestuurd. Aan het beoordelen en aanwijzen van een vrije locatie zijn kosten verbonden. 

Trouwambtenaren

Er zijn meerdere trouwambtenaren in de gemeente Zaanstad. Als je een voorkeur hebt voor een van de trouwambtenaren, dan kun je dit bij het maken van de afspraak voor jouw huwelijk aangeven. Je hoeft geen keuze te maken. In dat geval wijst de gemeente een trouwambtenaar aan. Bij een gratis- of tgen een verminderd tarief huwelijk, kun je geen trouwambtenaar kiezen. 

Gratis trouwen

Er is een mogelijkheid om gratis te trouwen op woensdag- en donderdagochtend om 08.30 uur, als er minstens een persoon woonachtig is in de gemeente Zaanstad. Er zijn enkele verschillen met een betaald huwelijk:

• Een kosteloos huwelijk vindt plaats in een kamer en niet in de trouwzaal.
• Er mogen maximaal 2 getuigen aanwezig zijn en verder geen overige aanwezigen.
• Er wordt geen toespraak voorgedragen.
• Er is geen gelegenheid tot het nemen van foto's of het wisselen van ringen.

Voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een uitkering in het kader van Participatiewet geldt, dat je gratis kunt trouwen in de trouwzaal mét persoonlijke toespraak en gelegenheid tot het wissel van ringen en maken van foto's. Deze huwelijken kunnen plaatsvinden van maandag t/m vrijdag tussen 09.30 uur en 16.55 uur. Door middel van het tonen van jouw uitkeringsspecificatie kun je aantonen dat je voor deze vorm van gratis trouwen in aanmerking komt. 

Meer informatie over trouwen in de gemeente Zaanstad

Gemeente Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam
Tel: 140 75
Website: www.zaanstad.nl
E-mail: antwoord@zaanstad.nl